TURISTIČKA INFRASTRUKTURA

ENG     DEU     ITA     BACK


Primorsko-goranska županija jedna je od najrazvijenijih turističkih regija u Hrvatskoj, poznata kao destinacija Kvarner. Turizam ima preko 165 godina tradicije razvoja kada je prvi hotel izgrađen u Opatiji. Prema turističkom prometu (dolasci i noćenja) Primorsko-goranska županija zauzima drugo mjesto u Hrvatskoj. Kvarner je ekološki čisto područje, s bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, sa sjajnim turističkim programima i mogućnostima za aktivan odmor.
Kvarner nudi smještaj u vrhunskim hotelima, apartmanskim naseljima, nautičkim centrima, kampovima i privatnom smještaju, slow-food restoranima i konobama.
U strukturi smještajnih kapaciteta najzastupljeniji je privatni smještaj s udjelom od 47% ukupnih kapaciteta, slijede kampovi s udjelom od 26% te hoteli s udjelom od 12%. Ostale vrste smještajnih kapaciteta (turistička naselja, pansioni, prenoćišta, hosteli, lječilišta i sl.) zauzimaju 15% udjela ukupnih kapaciteta.
Primorsko-goranska županija ima sveukupno 113 hotela, od čega su 43 kategorizirana s četiri zvjezdice dok je njih 10 kategorizirano s pet zvjezdica, što Županiju svrstava u sam vrh visoko kvalitetne ponude hotelskih usluga u odnosu na ostale u Republici Hrvatskoj.
Kvarner je u neposrednoj blizini Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske itd. i lako dostupan autoputom, avionom, brodom i željeznicom.
Na području Primorsko-goranske županije planira se 160 turističkih zona, smještajnih kapaciteta od 157.250 ležajeva, ukupne površine 1.466 ha.


Primorsko-goranska županija • Upravni odjel za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije
Adamićeva 10, 51000 Rijeka • Telefon: +385 51 351 900 • Faks: +385 51 351 909 • E-mail: razvoj@pgz.hr • Web: www.pgz.hr
Revision 5.00_2016-10